3 Ocak 2011 Pazartesi

Dikkat: 2012 Kriterleri ve "Türkiye'nin Gücü"


Yıllardır hep kulübün kurumsallaşması gerektiğini, eski düşünce yapısıyla bu işin sürdürülemeyeceğini ve mali yapının şeffaf olması gerektiğini konuşuyoruz. Ankaragücü'nde -daha doğrusu Anadolu takımlarında- bunun çok zor olduğunu da biliyoruz; fakat özellikle Gökçek'lerin gelmesiyle transferler, harcamalar, borçların 2 sene öncekiyle kıyaslanamaz durumda olması ve camianın bazılarına göre çağ atlaması; bazılarına göre ise bataklığa sürüklenmesi işleri karıştırıyor.
Biz bu sorunlarla uğraşırken UEFA tüm kulüplere 2012'ye kadar mali açıdan bazı kriteleri düzeltmesini istedi ve bunun yapılamaması takdirde ağır cezalar vereceğini açıkladı.


Finansal Denge
Öncelikle; Michael Platini özellikle son yıllarda çeşitli "oligarkların" borç batağında olan klüpleri satın aldıktan sonra tüm borçlarını bir çırpıda kapattığı gibi sıradan bir oyuncuya bile fahiş bonservisler ödenerek tüm takımlar arasında büyük bir avantaj elde ettiklerinden yakınıyordu. Bu noktada ucu bize de dokunuyor. Yani artık kulübün bir mali düzene girmesi lazım, nerden geldiği belli olmayan (aslında belli de) paraların kulüp bütçesine girişine izin verilmeyecek.


Transfer Bütçesi
2012-2013 sezonundan itibaren kulüplere bütçesinden fazla para harcamalarına kesinlikle izin verilmeyecek. Yapıldığı tespit edilirse UEFA organizasyonlarına katılmama hakkı ve transfer yasağı uygulanacak. Sonuç olarak 2012-2013 sezonundan itibaren büyük iş adamlarının klüpleri satın alıp transferlere astronomik paralar harcamasının önü tamamen kesilmiş olacak.

Personele ilişkin ve idari kriterler
Kulüplerin artan ticari önem karşısında, belli bilgi birikimine sahip, iyi eğitimli, nitelikli profesyonelleri istihdam etmeleri, güvenlik açısından yetkin hizmetlerden yararlanmaları ve sportif başarı açısından da tüm takımların nitelikli teknik öğreticiler tarafından eğitilmeleri ve tıbbi destek görmeleri amacına dönük kriterlerdir.


Mali kriterler
Kulüplerin ekonomik ve mali kapasiteleri ile şeffaflık ve kredibilitelerinin artırılması, yatırımcılara gerekli önemin verilmesinin yerleştirilmesi, ulusal ve uluslararası turnuvaların devamlılığının temini ve mali yönden fair play'in yerleştirilmesi amaçlarına dönük kriterlerdir.

Bunun dışında yine lokal federasyonlar bu kriterlere uyum sağlamamış kulüplere aşağıdaki yaptırımları uygulama hakkına sahiptirler.

a)İhtar;
Tüm kriterlerin birinci kez ihlali halinde uygulanır.
b)Para cezası;
İhlalin ihtardan sonra tekrarında uygulanır.
c)Yeni futbolcu alımının yasaklanması;
Kulüplerin futbolcu, teknik kadro, federasyona olan borçlarının kapatılmaması veya FIFA - UEFA tarafından verilen karalara uygun işlemlerini yerine getirmemesi halinde uygulanır.
d)Puan indirimi;
Para cezasına rağmen tekrarı halinde cari veya sezon puanlarından indirim şeklinde uygulanır.
e)Futbolcuya lisans verilmemesi veya geri alınması;
Puan indirimine tekrarı halinde uygulanır.
f)Küme düşürme;
Puan indirimine rağmen tekrarı halinde uygulanır.
g) Tescil iptali;

...
Şimdi bu noktada yine Ankaragücü'ne gelmek istiyorum. Transferler yapılıyor, milyon euro'lar bonservislere veriliyor, trilyonlarca borç çıkıyor ve 2 gün sonra büyük meblağlar ödeniyor. Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Tribün hasılatı, kombine geliri, ürün satışı, forma reklamı olmayan hatta yayın gelirlerinin bile temlik altında olan kulübümüzü müthiş şık bir restorana, mali yapısını da pislik içindeki mutfağına benzetiyorum. Eğer erken uyanmazsak bir sabah kapımıza mühür vurulacak.

Vittek, Sestak, Sapara'yı izlemek elbette keyifli ama yukardaki kriteler bu keyifi alıp götürüyor. Çünkü okuduğunuz her maddede bize dokunan bir yan var. Mesela geçenlerde bir tv programında kulübün 1,5 saat boyunca bir kazak gibi "alıyo musun, almıyo musun" diye masaya yatırdığı bir ortamda, kulübe aday olmak isteyen bir ismin karşısına çıkan 60 trilyonluk borcun mevcut yönetimin devam kararından sonra keş olarak ödenmesi çok önemli örnekler.
Bu işin şakası yok. İnsanlar kişilerin maddi gücüne güvenerek onları el üstünde tutmaları, yakında kulübe transfer yasağı yada olası bir Avrupa yolculuğuna yasak getirecek. Allah sonumuzu hayretsin.