20 Ağustos 2010 Cuma

Mehmet Çakır vs Josh Simpson


Bugün Manisaspor'un M.Çakır'ı istediği haberi çıktı ve Ankaragücü'nün karşılık olarak Josh Simpson'ı istediğini duyduk. Aslında transferden çok ortadaki yanlışlardan bahsetmek lazım.

Mehmet Çakır, Gençlerbirliği'nde forvet arkası ve serbest pozisyonda oynuyordu. Bu serbestliği daha sonra ne Ankaraspor'da ne de Ankaragücü'nde bulamadı. Haliyle herkes onu G.Birliği'ndeyken İstanbul takımlarına karşı oynadığı oyunla hatırlıyor. Yalnız tek bilinmeyen konu, M.Çakır'ın futbola 16 yaşında başlaması ve altyapısının tam oturmamasıdır. Yeteneklidir, tekniktir ama bu geç başlamışlık onun pozisyon bilgisini zayıf kılıyor, haliyle zaman zaman tepki çekiyor. G.Birliği maçlarına gittiğimde bunu daha net görmüştüm, sahada bir etkili hareket yapıyorsa üç de basit hata yapıyordu. Ankaragücü'nde ise durum çok farklı. Eksikler nedeniyle geldiği günden beri sağ açık oynuyor ve kanat oyuncusunun özelliklerine sahip değil. İstatistikler de bunu doğruluyor, 22 maç 1 gol. Tabi bunda Hikmet Karaman ve Ümit Özat gibi isimlerin eline düşmesi de etkili olmuştur. Mesela ne kadar imkansız da olsa, bir Luis Van Gaal'in denetiminde olsaydı eminim çok farklı olurdu. Karakter olaraksa, bu kadar tepkiye ve kendisine olan güvensizliğe rağmen sessiz sedasız hep işini yapmaya çalışmıştır. Ankaragücü maçlarına giden kime sorarsanız sorun takımda görmek istemez ama bu profesyonelliği bile benim için takımda kalma sebebidir.


Diğer tarafta ise, futbola burs kazandığı University of Portland'da başlayan Kanadalı oyuncu var. Sürekli olmasa da Kaiserslautern'de izlediğim kadarıyla çok hızlı ve teknik bir oyuncu, yani M.Çakır'da olmayan kanat mevki bilgisi ve yeteneğiyle birleştirme durumu var. Youtube'da birkaç videosuna denk geldim, top ayağındayken çekilen görüntüler birleştirilmiş, ortaya Balotelli gibi bir görüntü çıkmış. Simpson kesinlikle tek başına maç aldıracak bir oyuncu değil. Manisaspor'un hedefleri ve amaçlarının çok farklı olmasına rağmen geçen sene büyük transferdi ama yokluklar nedeniyle tek forvet oynatıldı. Oysa sol kanat ve zaman zaman 2. forvet mevkisinde çok daha etkilidir. Buna rağmen 16 maçta 4 golü var. Ankaragücü'ne gelirse orta sahada Sestak - Sapara - Simpson üçlüsü olacak ve Manisa'da bulmadığı ortamı bulabilecek. Eğer bu transfer gerçekleşirse kazanan hem iki takım hem de iki oyuncu olacak.